Alexander Calder

(Filadèlfia 1898 – Nova York 1976)

Alexander Calder és un dels escultors més influents del segle XX. Acabats els estudis d’enginyeria als Estats Units, es va traslladar a Nova York i el 1926 a París, on comença  a treballar l’escultura amb filferro. A través de la flexió i torsió d’aquest material, dibuixa figures tridimensionals. El 1931 crea la seva primera escultura cinètica i el 1932 exposa els seus primers mòbils.

Convidat per Miró, amb qui l’unia una gran amistat i afinitat estètica, Calder fa estades  a Barcelona, Mallorca i Mont-roig del Camp.

A partir dels anys quaranta i ja establert definitivament als Estats Units, Calder construeix escultures monumentals amb xapa d’acer per espais públics oberts.

També té obra pictòrica. A més, es va embarcar en la manufactura de joies i d’utensilis domèstics, la confecció de joguines, escenografies teatrals i llibres il·lustrats. La seva trajectòria ha gaudit sempre del reconeixement internacional, com n’és un exemple el premi internacional d’escultura a la Biennal de Venècia (1952).

Més informació a Viquipèdia.

Exemples de la seva obra: