Participants 2019-2020

Al musART participa tota la comunitat educativa, des de l’etapa d’Infantil fins a Cicles Formatius . Aquí detallem la feina que ha fet cada etapa.

INFANTIL

A infantil s’ha treballat els elements decoratius de la Prioral de Sant Pere.

ELEMENTS DECORATIUS

Interpretacions i reproduccions d’elements decoratius de la Prioral de Sant Pere realitzades per l’alumnat de P3, P4 i P5.


A la Prioral de Sant Pere hi trobem molts elements decoratius esculpits en pedra, alguns d’ells amb forma d’animals com les gàrgoles, per on hi surt l’aigua de la pluja.

A dins de la Prioral hi ha capitells decorats amb fulles de diferents formes i també amb escenes bíbliques. I, molt amagades, hi ha rajoles decorades amb magranes.

PRIMÀRIA

CICLE INICIAL PRIMÀRIA. VITRALLS

Al cicle inicial de primària s’ha treballat els Vitralls. S’han fet interpretacions i reproduccions dels vitralls que decoren les finestres de la Prioral de Sant Pere i de la rosassa que hi ha a la façana principal. Les obres exposades han estat realitzades per l’alumnat de 1r i 2n de Primària.

Les finestres decorades amb vitralls il·luminen l’interior de la Prioral. Existeixen quatre grans finestres en els murs laterals i set a l’absis, totes elles posteriors a 1940. Les originals gòtiques es van destruir durant la Guerra Civil.

A la part superior de la façana principal se situa la rosassa, element que completa la il·luminació interior.

CICLE MIG PRIMÀRIA. L’INTERIOR DEL CAMPANAR

L’alumnat de 3r i 4t de primària va treballar l’interior del campanar de la Prioral.

A través de la fotografia, l’alumnat de 3r i 4t de primària, vol mostrar la seva visió de l’interior del campanar de la Prioral. El mateixos alumnes han reproduït les campanes.

El campanar té sis plantes cobertes amb volta de creueria. La seva construcció es va començar el 1520 i es va finalitzar el 1566. A l’interior del campanar hi destaca una escala de caragol amb l’eix buit. Actualment només s’hi conserven quatre campanes: dues a la 5a planta i dues més a la 6a. Abans de la Guerra Civil a la 5a hi havia hagut les anomenades de Jesús, de Sant Pau i de Sant Jaume.

Campanes: al pis quart les campanes dels quarts, anomenades Misericòrdia (1941) i la de Sant Pau (1943); al cinquè pis la campana horària Petra-Clàudia de 1573 (refosa el 1883) i l’antiga dels quarts, anomenada de Sant Bernat o dels Gegants del 1739 (refosa el 1990).

CICLE SUPERIOR PRIMÀRIA

L’alumnat de cicle superior de primària a treballat el Campanar de la Prioral.

L’alumnat de 5è i 6è de Primària ha fet una relectura del campanar i l’ha volgut plasmar amb una instal·lació que el reprodueix. També s’ha utilitzat el dibuix i diferents tècniques pictòriques.

El campanar va ser encarregat al mestre Font i al mestre Benet Otger. Les obres van començar el 1520 i van finalitzar el 1566 sota la direcció de Domènec Sarobé.

És una torre hexagonal d’estil gòtic tardà que fa 62 metres d’alçada i es divideix en sis cossos. Està coronada per una agulla amb crestes i envoltada de pinacles crestats als angles i contraforts.

L’accés al campanar pot ser per l’escala del cor o bé per l’antiga casa del campaner, de finals del s. XVII.

ESO

1r cicle de l’ESO

L’alumnat de 1r cicle de l’ESO (2n d’ESO). RETAULE MAJOR DE SANT PERE

L’alumnat de 2n d’ESO ha treballat el retaule a partir d’una comparativa amb els còmics, els quals utilitzen un llenguatge similar al dels retaules.

El projecte original s’inicià el 1576, posteriorment es va ampliar i, finalment, es va acabar l’any 1634. Durant tres-cents anys va presidir el presbiteri de la Prioral. El Retaule Major de la Prioral de Sant Pere, d’estil renaixentista, va ser fruit d’un llarg procés constructiu en el qual van participar-hi alguns dels artistes més importants de l’època a Catalunya: Paolo de Montalbergo, Isaac Hermes, Pere Girart, Gaspar Huguet i Agustí Pujol II entre d’altres.

Al carrer de l’eix principal hi havia les escultures principals: Sant Pere in cathedra, la Mare de Déu amb el Nen i Jesucrist Salvador. A la resta dels carrers hi havia imatges d’apòstols, de sants i, escenes de la vida de Sant Pere.

El retaule va queda molt malmès durant la Guerra Civil i la part d’imatges i taules que se salvaren es conserven al Museu de Reus i a la Prioral.

2n cicle de l’ESO

CIUTAT EN CONSTRUCCIÓ

L’alumnat de 3r d’ESO ha treballat l’evolució de la ciutat de Reus en relació al campanar.

S’ha reflexionat al voltant de les idees de territori, realitat i representació, per poder definir el concepte de mapa. Després, tot agafant com a eix conductor la construcció de la Prioral, s’ha fet una aproximació als canvis sòcio-culturals que han anat modificant la morfologia urbanística de Reus.

També ens hem aproximat a l’obra de Mona Hatoum i a la d’Ignasi Aballí. Fruit d’aquest treball s’ha creat una instal·lació artística formada per les obres generades pels alumnes. Aquestes obres volen plasmar els conceptes de cartografia, subjectivitat, transformació i ciutadania en relació a la ciutat de Reus.

ELEMENTS ARQUITECTÒNICS

L’alumnat de 4t d’ESO ha treballat els elements arquitectònics més significatius de la Prioral. I ha pres apunts del natural d’elements característics del Gòtic, del Renaixement i del Barroc presents a la Prioral.

La Prioral de Sant Pere és un magnífic exemple del gòtic tardà. Consta d’una única nau molt ampla i diàfana, amb capelles entre els contraforts, un absis poligonal i tota ella coberta amb volta de creueria.

Als peus de la construcció destaca el cor renaixentista amb l’arc rebaixat. La façana principal també és renaixentista i té dos nivells: el superior i l’inferior. Al superior hi trobem una rosassa, la qual il·lumina l’interior de la Prioral. I, a sota d’aquest, l’inferior on hi ha la porta principal d’arc de mig punt emmarcat per dues columnes jòniques i un frontó triangular. Al centre d’aquest hi ha la imatge de Sant Pere.

CFGM

Cicles se centrarà en el disseny i edició del material de difusió de l’exposició: el tarjetó d’inauguració i el cartell. També, des de Cicles, s’introduirà i actualitzarà la informació del lloc web www.musart.com