Musart 2023

LES ESTACIONS, EL CANVI CLIMÀTIC, L’ECOLOGIA INTEGRAL, ELS ODS-AGENDA 2030 I LA SOSTENIBILITAT

Una exposició de l’alumnat del Col·legi Maria Rosa Molas, 2023 

El musART és un projecte de centre en clau d’innovació educativa i amb l’art com a element transversal i transformador de la societat. De caràcter interdisciplinari, el projecte ens permet treballar i fomentar el pensament crític del nostre alumnat.

En la seva 6a edició, el fil conductor del projecte és “les estacions en relació a la consciència ecològica, a la sostenibilitat, al canvi climàtic i als ODS”. A banda de què s’exposa hem produït un vídeo on, a través d’un rap escrit i cantat pels nostres alumnes, el projecte d’enguany es mostra des d’un llenguatge audiovisual. 

Cada cicle educatiu ha treballat, des de les diferents matèries, les estacions. A través del llenguatge artístic hem volgut plasmar les causes i conseqüències que el canvi climàtic té sobre el clima i, com tot plegat està afectant i afectarà a l’entorn, a l’ésser humà i a tot el planeta terra. De fet, aviat ja no podrem parlar de “les quatre estacions” tal com les coneixem fins ara. Les produccions fetes per l’alumnat, a l’entorn d’aquest fil conductor, són la base que ens permet, durant uns dies, convertir el Col·legi en un museu. 

A Infantil han treballat l’hivern a través d’activitats manipulatives que han permès a l’alumnat reflexionar sobre com el canvi climàtic està fent que el fred de l’hivern sigui cada vegada més moderat. A Cicle Inicial s’han centrat en l’estiu i se n’han adonat que aviat no ens podrem protegir del sol. Amb les seves produccions han volgut mostrar com l’augment de la temperatura dels estius afecta el planeta. A Cicle Mitjà, a través de biopoemes, dades ambientals i metàfores visuals, han plasmat el progressiu augment de la temperatura a escala mundial. A Cicle Superior s’ha treballat la tardor i s’ha volgut mostrar que el temps s’està descontrolant. A través de frases fetes típiques de la tardor, s’ha reflexionat sobre si avui en dia aquestes frases són encara vigents. 

A l’ESO s’han centrat en la primavera i se n’han adonat que la pluja i la floració típiques d’aquesta estació cada vegada ho són menys. Plantes en perill d’extinció, estrès hídric, sequera, cicle de l’aigua… són conceptes que han après i que han volgut plasmar per conscienciar-se sobre la importància de l’aigua en relació amb el cicle de la vida. 

A Cicles Formatius actualitzen el lloc web que van crear des del començament del projecte.

Comptem amb la col·laboració i assessorament de l’Escola d’Art i Disseny de Reus com a partner extern del projecte.

Des del curs 2019-2020 el musART forma part del programa d’innovació pedagògica araART del Departament d’Educació

inscripció visita guiada al Musart

Si vols visitar musART pots fer servir aquests formularis per fer una inscripció a la visita guiada.